Merhaba bu makelemizde Windows Server 2019 üzerine Active Directory kurulumundan bahsedeceğiz. Windows Server’in kendisinin kurulumu için ise @tahakadirbaydar ‘ın yazmış olduğu makaleyi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Bende buradan faydalanarak kurulumu gerçekleştireceğim 🙂
Server kurulduktan sonra ilk yapmamız gereken tabiki ismini ve ip adresini değiştirmek. ip adresini verirken DHCP havuzunun dışında boşta bir ip adresi vermeye dikkat ediyoruz.
ip adresini verirken dns rolünü de yine bu makine üzerinde barındıracaksak dns olarak kendisini veriyoruz.
Bu işlemlerden sonra server’i yeniden başlatıyoruz.
Daha sonra Server Manager kısmındandan Add Role and Features kısmına tıklıyoruz
Açılan Pencerede next ile ilerliyoruz
Ne türde bir kurulum yapacağımızı soruyor. Yine default şekilde ilerliyoruz.
Yönetilebilen sunucularımız içinde hangisine kurulum yapacağımızı soruyor. Ben üzerinde çalıştığım server’e kurulum yapacağım için yine bir ayar değiştirmeden ilerliyorum.
Bu ekranda hangi rolü kuracağımızı soruyor. listeden Active directory domain services’i işaretliyoruz. Ek olarak açılan pencerede bu role ait hangi features’lerin kurulacağını soruyor. Defaullta hepsi seçili geliyor ki bizde hepsini kurmak istediğimizden add features diyerek devam ediyoruz.
Ayrıca kurmak istediğimiz bir features var ise bu ekranda bunu seçebiliyoruz. Benim bu aşamada eklemek istediğim herhangi bir özellik bulunmuyor. ilerliyorum.
Active Directory hakkında genel bir bilgi ekranından sonra next ile devam ediyoruz
Confirmation bölümünde yüklenecek olanları listeleyip gözden geçiriyoruz.Benim yaptığım seçimlerde restart gerektiren bir işlem yok ancak Kurulumdan sonra restart gerekirse etmesi için check box’u dolduruyoruz. ve install diyoruz.
Kurulumumuz devam ediyor
Rolümüzün kurulumu bitti. Close diyerek kapatabilir yada promote this server to a domain controller kısmına tıklayarak konfigürasyona geçebiliriz. Eğer sunucumuz restart olduysa bu alana bayrak simgemize tıklayarak da erişebiliriz. Ben konfigürasyon kısmına geçiyorum.
Bu kısımda bize Active Directory hizmetini ne şekilde konfigüre etmeye başlayacağımız soruluyor. Var olan bir forest içinde yeni bir contreller mi, var olan yapıda yeni bir domain mi yoksa yeni bir forest mi oluşturacağız.
Biz sıfırdan kurulum yapacağımız için add a new forest ile ilerliyoruz.
Domain ismimizi de bu kısımda yazıyoruz.
Sonraki gelen ekranda function level seçebiliyoruz. Ben en üst seviyede bırakıyorum. Birde ihtiyacınızın olmamasını umduğum directory services restore mode şifresi belirliyoruz. Felekat durumlarında bu şifreye ihtiyacımız olacak
Bu kısımda bir dns servisimiz varsa delegation vermemiz gerektiğini yok ise bir işlem yapmamıza gerek olmadığını söylüyor. Biz DNS servisini de henüz kuruyor olduğumuzdan herhangi bir işlem yapmadan uyarıyı göz ardı ediyoruz.
Netbios name otomatik olarak oluştuluyor next ile ilerliyoruz.
Gelen ekranda kurulumların yapılacağı dizinler görülüyor. Ben default ayarlar ile ilerliyorum.
Yine ayarlarımızı gözden geçireceğimiz bir ön izleme ekranı sunuluyor. Doğruluğundan emin isek next ile devam ediyoruz.
Gereksinimlerimizi kontrol edip tümünün başarıyla geçtiği bilgisini de gördük. Artık kuruluma geçebiliriz.
Kurulumun devamında sunucumuz kendisini restart ediyor.
Active Directory kurulumumuz başarıyla sonuçlanmıştır.
Bir başka makalede görüşmek üzere
Murat YILMAZ
- Windows Server 2019 Active Directory kurulumu - 24 Şubat 2019
- Tree Size (Yer kaplayan Dosyaları bulma) - 21 Ocak 2019
- Windows 10 üzerine Hyper-V kurulumu - 20 Ocak 2019
Yorum yapan ilk sen ol.