Workstation 15 üzerinde Sanal Esxi 6.7 kurulumu ve yapılandırılması
Merhabalar Bu yazımızda Workstation üzerine Sanal olarak Esxi 6.7 kurulumu yapacağız.
Eğer Siz Fiziksel bir Bilgisayar veya Sunucuya kurulum yapacaksanız Esxi 6.7 Bootable Usb hazırlama klavuzuna bu Linkten Erişebilirsiniz.
Vmware Workstation 15 programı üzerine kurulum yapmak istiyorsanız bilgisayarınıza Vmware Workstation kurmak için bu linkten yararlanabilirsiniz.
İlk olarak Esxi 6.7’nin Minumum sistem gereksinimlerine bakalım. Bu bilgilere Vmware‘den ulaşabilirsiniz.
- Minumum çift çekirdek işlemci ve 2006 yılından sonra üretilen işlemciler
- Minumum 4GB ram
- 5.2GB minumum disk alanı
Yukarıda belirttiğim gereksinimler en düşük düzeyde sadece kurulum yapmak için gerekli olan gereksinimler, Eğer daha çok performans istiyorsanız ve birden çok sanal makine kuracaksınız bu doğrultuda donanım ihtiyacınız artacaktır.
NOT: Kurulum yapmadan önce Makinenizin biosundan 64 bit sanal makineleri desteklemek için, x64 CPU’larda donanım sanallaştırma desteği (Intel VT-x veya AMD RVI) etkinleştirilmelidir.
1.Adım: Gerekli altyapıyı oluşturduktan sonra kuruluma geçelim. Ben Sanal olarak Workstation 15 üzerine kuracağım. İlk olarak Programı açalım ve new virtual machine butonuna basalım.
2.Adım: Karşımıza çıka ekranda bize 2 seçenek sunuyor Typical ve Custom olarak. Typical seçimi önerilen ve klasik yoldur , Custom seçeneği ise Sanal makine ile ilgili ayrıntılı ayarları yapabileceğiniz seçenektir ben Typical seçeneği ile devam ediyorum.
3.Adım: Burada işletim sistemi iso’sunu gösterebilirsiniz ben ayarlar kısmında göstereceğim, i will the operation system later diyerek devam ediyorum.
4.Adım: Kuracağımız İşletim sistemini soruyor , Vmware ESX grubunu seçerek versiyon dan 6.7 seçiyoruz.
5.Adım: Sanal Makinemizin adı ve Dosyalarının depolanacağı yer soruluyor dilerseniz varsayılan olarak bırakıp devam edebilirsiniz yada değiştirebilirsiniz.
6.Adım: Disk boyutunu soruyor varsayılan da 40GB olarak geliyor, Ben 8GB olarak değiştiriyorum sizde 5.2GB üzerinde istediğiniz miktarda verebilirsiniz. Disk boyutunu belirledikten sonra next diyelim
7.Adım: Karşımızda donanım özelliklerini gördüğümüz bir ekran çıktı customize hardware diyelim ve özellikleri düzenleyelim
8.Adım: Cpu ve ram miktarını düzenleyebilirsiniz ben 2 çekirdek ve 4GB ram olarak bırakıyorum.
9.Adım: ISO dosyamızı gösterelim connected power on seçeneği sanal makinemiz başladığı anda bağlanacağınız gösteriyor
10.Adım: Gerekli ayarları yaptıktan sonra çıkabiliriz Close diyerek çıkış yapalım.
11.Adım:Artık Vm configürasyonumuzu bitirebiliriz Finish diyerek tamamlayalım.
12.Adım: Sanal makinemiz oluştu artık başlatıp esxi kurulumuna geçebiliriz. Power On butonuna basarak makinemizi açalım.
13.Adım: Makinemizi açtık ve iso dosyasından boot oldu eğer iso’dan boot ettirmekte sorun yaşarsanız iso’nuzun connected power on seçeneği’nin aktif olup olmadığını kontrol edin.
14.Adım: Kurulum ekranına gelmek üzere şuan önyükleme yapıyor
15.Adım: ilk olarak Vmware ESXİ 6.7.0 kurulumuna hoşgeldiniz yazan bir ekran çıktı karşımıza enter diyerek devam edelim.
16.Adım: Lisans anlaşmasını okuyuo F11’e basalım.
17.Adım: karşımıza Storage Devices’ların listelendiği bir ekran çıktı karşımıza, bizim makinemizde tek disk var onu seçerek devam edeceğiz.
Network üzerinde map’lenmiş bir storage volume olsaydı Remote kısmında çıkacaktı veya sunucu üzerinde birden fazla raid volume olsaydı local kısmında onlarda çıkacaktı o yüzden kurulumu başlatmadan önce doğru partitionu seçtiğinizden emin olun.
18.Adım: Klavye seçimini yapacağımız ekran çıktı Turkish seçneğini seçip devam edelim.
19.Adım: Root şifremizi belirleyeceğimiz adıma geldik burada sizden karmaşık bir şifre isteyecektir. Yazdığınız şifreleri kabul etmes ise ya şifreler uyuşmuyordur yada password policy’e takılıyordur minumum 8 karakter komplex bir şifre belirleyerek devam edelim.
20.Adım: Artık kurulumu başlatmak için gerekli adımları tamamladık Install demek için F11’e basarak devam edelim
21.Adım: Kurulumumuz başladı Sunucumuz üzerinde ki diske dosyalar yazılmaya başladı. İşlemin Bitmesini bekleyelim
22.Adım: Kurulum işlemi bitti Gelen ekran da Enter diyelim , ıso dosyasından boot etmemek için ıso dosyasını remove edip restart edeceğini söylüyor.
23.Adım: Reboot işleminden sonra makinemiz açıldı DHCP’den ip almış gözüküyor artık istediğimiz gibi konfigüre edebiliriz.
Esxi yapılandırma ve diğer Vmware konuları için Vmware katogorisin de takipte kalın
Bu yazımızda Esxi 6.7 kurulumundan bahsettik.
Bir Sonra ki makalede görüşmek dileği ile “Taha Kadir BAYDAR”…
- Office 365 Mail Gruplarını Genel veya Özel Yapma (Başkasının Grup Maillerini Okuma Olanağı Vermemek için) - 27 Şubat 2019
- Vmware Esxi 6.7.0U1 Kurulum ve gereksinimler - 27 Aralık 2018
- Rufus ile Bootable Esxi 6.7.0U1 Kurulum Rehberi - 24 Aralık 2018
Yorum yapan ilk sen ol.