Genel-Microsoft Ürün AilesiYorum yapılmamış

Merhaba Dostlar,
Bu yazımızda sizlere Microsoft’un envanter toplama aracı olan kısaca adı MAP toolkit’den Bahsedeceğiz. Toolkit aracını daha çok microsoft’un sam partner’i olan firmalar kullanmaktadır, peki neden ? Çünkü çoğu sistemci arkadaşım benim gibi sisteminde nelerin kullanıldığını kaba taslak bilir ama net rakamları veremez, bununla vakit kaybetmek istemez. Sam partner olan firmalar, lisanslı microsoft ürünleri kullandığınızdan emin olmak için zaman zaman denetime gelirler, bu denetimler esnasında sisteminizde bulunan envanterleri görmek için işte bu aracı kullanırlar.
Mademki Sam Partner firmaları denetim için geldiklerinde bu yazılımı kullanıyor, madem ki bu yazılım ücretsiz, o zaman sam partnerleri tarafından köşeye sıkıştırılmadan önce envanterimizi çıkarıp eksiğimiz varsa satın almalı, yanlış kurulmuş ürünümüz varsa kaldırıp doğru sürümü kurmalıyız.
Ben bu çalışmayı arabayı muayene istasyonlarına ***ürmeden önce bir başka ustaya ***ürüp eksiklerini gidermeye benzetiyorum.

Şimdi gelelim programımızı kurup envanterimizi çıkarmaya;
programımızı buradan indirebilirsiniz. indirme listesinde mapsetup.exe seçmeniz yeterlidir. örneklere ve eğitime gerek yok, tabi isteyenler yine göz atabilir. Default ayarlar ile, klasik sistemci yaklaşımını benimseyerek 3 next bir finish ile kurulumumuzu bitiriyoruz.

Program açılışta çalışma yapacağımız database’ye bir isim vermemizi istiyor. Bir isim verip ok. Diyoruz.



Açılan ekranda Perform an inventory kısmına tıklayarak envanter çıkarma işlemine devam ediyoruz.

Açılan pencerede ilk olarak bize neler ile ilgili envanter çıkarmak istediğimizi soruyor. Ben sistemimde bulunan microsoft ürünlerini merak ettiğim için microsoft ile ilgili tüm checkbox’ları doldurdum. Dilerseniz tümünü doldurabilirsiniz, işlemler bittiğinde bu raporlar boş gelecek ve işlemin bitiş süresi bir iki dakika uzayacaktır hepsi o kadar.


Bu ekranda ise envanter çıkarırken kullanacağı keşif metodunu soruyor. Biz en çok kullanılan yöntem ile domain ortamımızda bir tarama yapacağımız için ilk seçeneği seçiyoruz. Siz ortamınıza göre uygun olanı seçebilirsiniz.

Bu ekranda domain adı ve Active Directory sunucusuna erişebileceğimiz bir yetkili kullanıcı adı parola girmemiz gerekiyor.

Bu kısımda domain yapımızın tamamının mı, yoksa belirli bir kısmının mı taranacağına karar veriyoruz. Benim senaryomda disable durumdaki kullanıcıları ve bilgisayarları görmek istemediğimden ben alttaki seçeneği seçip ilgili OU’ların check box’larını temizliyorum. Sizin böyle bir durumunuz yoksa tüm domaini tarayabilirsiniz.

Bu kısımda bilgisayarlara erişmek için kullanıcak bir kimlik bilgisi isteniyor. Ben yine domain üzerinde yetkili olan kullanıcımı girerek devam ediyorum.

Bu aşamada birden fazla kimlik bilgisi girdiysek önce hangisiyle erişemeye çalışacağını belirtebiliyoruz.Ben tek kimlik bilgisi kullandığım için bir değişiklik yapmadan devam ediyorum.

Bu kısımda powershell üzerinden erişim portlarımızı düzenleyebiliyoruz. Eğer portlarda bir değişiklik yaptıysak ekleyebilir yada çıkarabiliriz. Ben bir değişiklik yapmadığım için default halde bırakıp, ilerliyorum.

Son olarak yaptığımız ayarların özetini gösterir bir pencere açılıyor. Kontrol edip, düzeltmemiz gereken bir şey varsa düzeltip yok ise devam ediyoruz.

Artık envanter aracımız sistemimizi taramaya başladı. Benim sistemimde active directory ortamına kayıtlı 68 pc bulunmuş, şimdi bunların detaylarını öğrenmek üzere bağlanmaya çalışıyor. Bu işlem biraz uzun sürebilir, kötü alışkanlığı olan arkadaşlar bir çay yada kahve ile birlikte bu durumu değerlendirebilir.

Tarama işlemimiz bitti.

Görüldüğü üzere success oranımız çok düşük, şimdi bunun ne demek olduğunu ve nasıl yükseltebileceğimizi anlatalım.

Benim sistemimde Active Directory üzerinde 68 bilgisayar kaydı bulunmuş, tarama çalışmayı bitirdiğinde bu 68 bilgisayarın sadece 7 tanesine erişebilmiş, dolayısıyla success oranı yaklaşık %10 çıkmış. Ben bu makaleyi yazdığımda haftasonu olmasından dolayı sadece sistemimde bulunan sunucular açıktı, kullanıcıların hiç biri o an için sistem üzerinde değildi. Bu sebeple envanter aracımız kayıtlarını buldu ama onlara erişemedi.

Bu oranı yükseltmek için, sisteminizdeki bilgisayarların en çoğunun açık olduğu zaman diliminde taramayı çalıştırmalısınız. Ancak buna rağmende yine success oranınız düşük çıkabilir, bunun sebebi ise active directory ve dns bölgesinde eski kayıtların olmasıdır. Ne demek istiyoruz ? Örneğin bir kullanıcıya yeni bir bilgisayar aldınız, bilgisayar adını Ahmet-pc yaptınız ve domaine aldınız, Bu durumda domain ortamınızda Ahmet-pc adında bir kayıt oluşacaktır. Daha sonra bu bilgisayarı formatladınız ve ismini ahmet-ntb olarak değiştirdiniz, yine domain ortamınıza bu şekilde dahil ettiniz. Hayırlı olsun artık fiziksel olarak 1 makineniz ama domain ortamında 2 kaydınız oldu. Burada yapmanız gereken eski kayıtları domain ortamınızdan temizlemek, Eğer temizlemezseniz maptoolkit aracımız da gidip her iki kayıdı da bulur, güncel olana ulaşıp bilgileri çeker, eski olana ise ulaşamadığına dair kayıt düşer.

Şimdi gelelim tarama sonuçlarımızı görmeye
bunun için Usage Tracking sekmesinde combinated products kısımına tıklıyoruz.

Sonrasında generete all using tracking reports kısmına tıklayarak sonuçları excel üzerine alalım.

Raporlar ilgili kısımlara tek tek bakılarak da alınabilir. Örneğin ilgili resimdede görüldüğü üzere benim hiç sharepoint sunucum yokmuş, yani sharepoint report almasamda olurdu.

Raporlarımız oluştu, Close dediğimiz de ilgili dizinde bize raporları görüntüleyen bir klasör açılacak.

Raporlama

Artık envanter tarama aracı ile işimiz bitti, Şimdi gelelim raporları nasıl okuyacağız kısmına

Raporlarımız belgelerim\map\database ismi ile oluşan klasörün içine düşecektir.

ActiveDevicesUsageTracker isimli excel dosyamızı açalım, Device details sayfasına geçelim.

Bu kısımda filtreleme yaparak envanterlerimizi çıkarabiliriz.

Benim sistemimde bulunan 67 bilgisayarın 21 tanesinde windows 10 kuruluymuş, Bu şekilde filtrleme yaparak her işletim sisteminden kaçar adet var görebilirsiniz.

Bu raporda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise bilgisayarların active directory ile en son ne zaman iletişime geçtiğini gösteren “days since last activity” kolonudur. Ben danışmanlığını yaptığım şirketlerde bu kolonda 1 aydan fazla süredir oturum açmamış kimse gördüğümde bu kullanıcıların domainden düşmüş olabileceğinden, bu isimdeki bilgisayarın formatlanıp isminin değiştirildiğini ama eski kaydının domainden silinmediğinden, yada kişinin uzun zamandan beri seyahatte yada izinde olduğudan şüphelenir araştırırım. Buradaki kayıtlar ne kadar günümüze yakınsa o kadar iyidir.

Benim sistemimde 36 ve 37 gündür hiç domainle iletişime geçmemiş iki bilgisayar varmış, bunların kim olduğunu görmek için filtreleme yapıyorum.

Bu iki bilisayardan biri şirket sahibine diğeri ise satış müdürüne ait, her ikisi de yurtdışında fuarda bulunuyor, bu sebeple domainden silmeme yada kontrol yapmama gerek bulunmuyor.

Bu şekilde diğer rapor çıktılarını da inceleyerek sistemimizde bulunan yazılımları listeleyebiliriz.

Örneğin benim sistemimde bulunan ExhcangeServerUsageTracker raporu şöyle,

Görüldüğü üzere 2 adet exchange server bulunuyor ve 55 kullanıcım mevcut. Bu bilgileri envanter listeme böylece kaydediyor ve hem lisans eksiklerimi çıkarabiliyorum hem de yatırım yapmak istediğimde neleri ve ne kadarını değiştirebileceğimi görebiliyorum.

Yüklü programları görme

MapToolKit ile yapılan taramalarn ardından success oranı kadar makinede hangi programların yüklü olduğunu görebilirsiniz.

bunun için öncelikle taramayı yaptığınız bilgisayara buradan SQL Native client eklentisini yüklüyorsunuz

Daha sonra boş bir excel sayfası açıp Veri tabından
dış veri al
diğer kaynaklardan
veri bağlantı sihirbazından
diyoruz

Diğer Gelişmiş seçip ilerliyoruz

SQL native client seçip ileri diyoruz

Açılan pencerede bağlantı sekmesi altında bilgileri resimdeki şekilde doldurup test connection diyoruz.

Daha sonra databaseye verdiğimiz ismi bulup seçiyor ve ileriyi tıklıyoruz.

Databaseyi seçtikten sonra installedProductsView tabloasunu işaretleyerek ileri tıklıyoruz

Son diyerek bitiriyoruz.

Tablo olarak görüntüleyeceğimizden gelen ayarları değiştirmeden tamam diyoruz.

Tablomuz oluştu, bende oldukça uzun bir tablo oluştu, yaklaşık 1000 satır.
Bu tablo üzerinde istediğiniz şekilde filtreleme yaparak kullanabilirsiniz.
İsteseniz bir bilgisayar ismini filtreleyip o bilgisayarda yüklü olan programları görün
İsterseniz bir programı filtreleyip yüklü olduğu bilgisayarları görün.
Seçim Size kalmış

Bir başka makalede görüşmek dileğiyle

Yorum yapan ilk sen ol.

Bir yorum ekle